ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ (ΜΕΡΕΝΤΑ NUTELLA) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ CREME BRULEE ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ! ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

|

[Επιστροφή στην Κεντρική Σελίδα]
[Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές]
[Οι Πρόσφατες Συνταγές]
[Επιστροφή στα Άρθρα]
ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ - ΛΙΩΣΙΜΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κάνει γλυκά σοκολάτας τηρώντας κατά γράμμα την επαγγελματική συνταγή και να αποτυχαίνει, τότε ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν λιώσατε σωστά τη σοκολάτα.

Αρκετά γλυκά με επικάλυψη σοκολάτας αποτυγχάνουν επειδή η σοκολάτα είναι καμμένη ή δεν είναι ομοιόμορφη ή επειδή δεν παγώνει ή επειδή είναι θαμπή ή έχει μέσα κομματάκια...

Οι περισσότεροι λένε: "τι πιο εύκολο από το να λιώσεις σοκολάτα; Το καλοκαίρι λιώνει μόνη της".

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάμε για τη σοκολάτα γάλακτος που τρώνε τα παιδιά και γίνεται υγρή σαν νερό στους 32 βαθμούς κελσίου.

Λιώνοντας η σοκολάτα, διασπώνται τα μόρια λίπους που υπάρχουν σε αυτή και συνήθως κάθονται στα τοιχώματα του μπωλ. Εμείς χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα από το κέντρο παίρνουμε μία ελλιπή σοκολάτα που καταστρέφει το τελικό αποτέλεσμα. Το καλό ανακάτεμα βοηθάει αρκετά, αλλά δεν είναι το μοναδικό κόλπο.

Σήμερα θα μάθουμε όλους τους παράγοντες που κάνουν τη σοκολάτα ομοιόμορφη, γυαλιστερή και στέρεη!

Η σοκολάτα που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά (και όχι μόνο) δεν είναι καν η κλασική κουβερτούρα που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μας, αν και στην ανεμοβροχιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι αυτήν.

Η σοκολάτα μας πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο κακάο. Αυτό το βλέπεις στα ψιλά γράμματα της συσκευασίας. Ψάξτε για σοκολάτες με πάνω από 60% κακάο!

Αν αγοράσετε τη σοκολάτα σε κομμάτια (που συνήθως θυμίζουν μικρά κέρματα ή σταγόνες) έχει καλώς. Αν όχι, βάλτε την στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και μετά με ένα μαχαίρι κόψτε την σε φλούδες. Μην σας νοιάζει το σχήμα. Αρκεί να είναι μικρά κομμάτια για να λιώσει πιο εύκολα.

Κανόνας πρώτος: η σοκολάτα λιώνει σε μπεν μαρί. Δηλαδή παίρνουμε ένα μεταλικό μπωλ και το βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό (να μην ακουμπάει στον πάτο ή να ζεσταίνεται μόνο από τους ατμούς)

Κανόνας δεύτερος: ανακατεύουμε πάντα με ξύλινη (ή πλαστική) κουτάλα. Για όλους όσοι μας ρώτησαν, αυτό γίνεται επειδή το ξύλο και το πλαστικό είναι κακοί αγωγοί θερμότητας.

Κανόνας τρίτος: δεν επιτρέπουμε να πέσει ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΣΤΑΓΟΝΑ νερό μέσα στη σοκολάτα, γι αυτό πρέπει να προσέχουμε και τους ατμούς από το μπεν μαρί - όχι πολύ βράσιμο.

 

Πώς το κάνουμε:

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, δεν αφήνουμε να πέσει ούτε μισή σταγόνα νερό, αν πέσει ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο μέσα, αλλά επιρεάζει τη γεύση. Τι εννοούμε όταν λέμε λίγο; 2-3 σταγόνες.

Χρησιμοποιούμε ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΦΑΓΗΤΟΥ. Είναι ένα θερμόμετρο που έχει ένα μακρύ καρφί στη μία του άκρη. Το καρφί μπαίνει μέσα στη σοκολάτα και στην άλλη άκρη έχει το θερμόμετρο. μπορεί να έχετε θερμόμετρο υπερύθρων. Κι αυτό κάνει, αν είναι ακριβές.

Χωρίς θερμόμετρο δεν γίνεται.

Χωρίζουμε τη σοκολάτα σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος (το μεγάλο) θα είναι τα 3/4 της σοκολάτας που χρειαζόμαστε και το δεύτερο μέρος (το μικρό) το 1/4. Δηλαδή αν χρειαζόμαστε για το γλυκό 400 γραμμάρια σοκολάτας, το μεγάλο μέρος είναι 300 γραμμάρια και το μικρό 100 γραμμάρια. Αντίστοιχα στα 300 είναι 225/75, στα 200 είναι 150/50 κ.ο.κ.

Λιώνουμε τα 3/4 της σοκολάτας μέχρι να φτάσει στους 47 βαθμούς Κελσίου.

Αμέσως βγάζουμε το μπωλ από το μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα άλιωτα κομμάτια σοκολάτας σε ποσότητα ίση με το ένα τέταρτο (1/4) της σοκολάτας που λιώσαμε. Δηλαδή αν ξεκινήσαμε με 300 γραμμάρια σοκολάτα, ρίχνουμε μέσα άλλα 100. 

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σοκολάτα να φτάσει στους 27 βαθμούς.

Μετά την ξαναβάζουμε στο μπεν μαρί κι ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει στους 32 βαθμούς.

Η σοκολάτα σας είναι έτοιμη και επαγγελματική! Την εφαρμόζουμε στο γλυκό που θέλουμε.

 

Τώρα κανένα γλυκό δεν θα σας αποτύχει (τουλάχιστον εξ αιτίας της σοκολάτας).

 ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθ. 51).

Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66).


DAL ART έργα τέχνης