![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣΟ τελειότερος (ίσως) συνδυασμός γεύσεων |
Τι θα χρειαστούμε: 500 γρ. ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική) 300 ml κρέμα γάλακτος 250 γρ. φρέσκο γάλα 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας 2 αυγά (τους κρόκους) 3 λουβιά βανίλιας 50 γρ. τριμμένους ξηρούς καρπούς ή φιλέ αμυγδάλου
Πως το κάνουμε: ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ Βάζουμε τη μηχανή του παγωτού στην κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ. Είναι ένα απλό μηχάνημα. Ένα μπολ με ψυκτικό υγρό στα τοιχώματα και έναν αναδευτήρα στο καπάκι του. Βάζουμε 2 κρόκους αυγού και 70 γραμμάρια ζάχαρης στο μίξερ (σύρμα) και το χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 250 γραμμάρια φρέσκο γάλα και 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος. Το ζεσταίνουμε μέχρι που να ξεκινήσει να βγάζει φυσαλίδες και το αφαιρούμε αμέσως. Ρίχνουμε μέσα 3 (ή και περισσότερα, αν το θέλουμε πιο αρωματικό) λουβιά βανίλιας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα (εκεί που έχουμε τα αυγά με τη ζάχαρη) και ρίχνουμε μέσα λίγο - λίγο το μίγμα γάλακτος, κρέμας γάλακτος και βανίλιας. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί για να μην πήξει ο κρόκος. Μόλις μπει όλο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να αρχίσει να βράζει, επειδή θα ψηθεί ο κρόκος. Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφριά, βγάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά το βάζουμε στο μίξερ στην πιο γρήγορη ταχύτητα για να αφρατέψει. Το βάζουμε στην παγωτομηχανή και το αφήνουμε. Συνήθως θέλει μισή ώρα με 45 λεπτά. ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Σε ένα ρηχό ταψί απλώνουμε λαδόκολλα (η κάμψη να είναι προς τα κάτω για να μην σηκώνονται τα αυτιά προς τα πάνω). Αν σηκώνεται το κέντρο της λαδόκολλας, ρίξτε λίγο νερό από κάτω και πατήστε την να κολλήσει. Χτυπάμε στο γουδί τους ξηρούς καρπούς. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 250 γραμμάρια νερό και 430 γραμμάρια ζάχαρης. Ανοίγουμε το μάτι στη μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως η ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα. Περιχύνουμε την "καραμέλα" πλέον πάνω στη λαδόκολλα που απλώσαμε πιο πρίν στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τις σταγόνες σοκολάτας. Αυτές αρχίζουν να λυώνουν. Με ένα μαχαίρι αλείφουμε τη σοκολάτα να πιάσει όλη την επιφάνεια της καραμέλας. Αμέσως μετά ρίχνουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς. Το αφήνουμε να στερεοποιηθεί. Μόλις σκληρήνει το σπάμε σε κομματάκια και το χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα στο παγωτό. |
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!