![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΗΛΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΜια πειραγμένη κλασική συνταγή που γίνεται ...τούρμπο! |
Τι θα χρειαστούμε: 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 100 γρ. φρέσκο γάλα 50 γρ. βούτυρο 2 κ.σ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο 1 αυγό 1 μήλο 1 σοκολάτα γάλακτος (με σχήμα τετραγωνάκια) 1 κ.γ. αλάτι
Πως το κάνουμε: Σπάμε τη σοκολάτα γάλακτος στα κομματάκια του σχήματός της (τετραγωνάκια ίδιου σχήματος) και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε 50 γραμμάρια βούτυρου έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε 100 γραμμάρια νερό ώστε να γίνει χλυαρό. Πρέπει τα χείλια μας να το αντέχουν μια χαρά. Ρίχνουμε το χλυαρό νερό σε ένα ποτήρι. Ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το περιεχόμενο από 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς. Ανακατεύουμε καλά (εγώ τα ανακατεύω με το μίξερ του φραπέ) και το αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει. Λυώνουμε το βούτυρο (ή χρησιμοποιούμε ρευστό βούτυρο ή ελαιόλαδο). 15 λεπτά μετά ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 σφηνάκι τσίπουρο, 50 γραμμάρια ρευστό βούτυρο ή ελαιόλαδο, 1 αυγό, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το περιεχόμενο του ποτηριού και το γάλα (αφού το ρίξουμε στο άδειο πλέον ποτήρι για να πάρει μαζί του τα υπολείματα). Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 με 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Ανάβουμε τη φριτέζα ή ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο τηγανέλαιο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ελέγχουμε το μίγμα της ζύμης. Πρέπει να είναι λίγο πιο πηχτό από το μέλι. Αν όχι, ρίχνουμε ανάλογα αλεύρι ή νερό/γάλα. Η πυκνότητα έχει να κάνει πολλές φορές με την υγρασία και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, γι αυτό πάντα ελέγχουμε και κάνουμε τις διορθώσεις, αν χρειάζεται. Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε κυβάκια. Βγάζουμε τη σοκολάτα από την κατάψυξη. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ζύμη από το μπολ. Ρίχνουμε μέσα ένα κομμάτι μήλο και ένα κομμάτι σοκολάτα. Με το δάκτυλο τα σκεπάζουμε με ζύμη από το κουτάλι. Ρίχνουμε τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι σπρόχνωντας τη ζύμη με το δάκτυλο, σαν να καθαρίζουμε το κουτάλι. Το κουτάλι, όταν το κάνουμε αυτό, βρίσκεται 3 με 5 εκατοστά πάνω από τη στάθμη του λαδιού. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις για να πέσει όλη η ζύμη με μιας μέσα. Ρίχνουμε τόσες κουταλιές όσες χωράει η επιφάνεια της φριτέζας. Γυρίζουμε με ένα πηρούνι για να ψηθούν γύρω - γύρω. Μόλις ροδίζουν, βγάζουμε τους λουκουμάδες και τους βάζουμε σε μπολ που έχουμε απλώσει διπλό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Σερβίρονται είτε πασπαλισμένοι με ζάχαρη, είτε με μέλι, είτε με παγωτό, είτε με σιρόπι σοκολάτας και ξηρούς καρπούς ...ό,τι σας αρέσει δηλαδή.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν την πατέντα του λουκουμά.
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΗΛΟΥ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 2006) Τέλειος συνδυασμός ψητού μήλου και λουκουμά. Αυθεντική συλλογή tsoukali.gr
|
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!