![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟΤσουρέκι χριστουγέννων με τέλεια γεύση |
Τι χρειαζόμαστε Για τη ζύμη 3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα χλιαρό γάλα 1 αυγό 3 κ.σ. βούτυρο 5 κ.σ. ζάχαρη 1 κύβο φρέσκια μαγιά 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. μαχλέπι 2 καψούλια βανίλιας Για τη γέμιση 1 φλτζ. μαργαρίνη 1 φλτζ. μαύρη ζάχαρη ½ φλτζ λευκή ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα Για την επικάλυψη 1 κούπα ζάχαρη άχνη 2-3 κ.σ. νερό
Πώς το φτιάχνουμε: Όλα τα υλικά της ζύμης πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, το αυγό χτυπημένο και τα αρωματικά.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Πρέπει να πετύχουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 - 60λεπτά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί (η μαργαρίνη πρέπει να είναι εκτός ψυγείου για να είναι εύπλαστη). Από τη ζύμη κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού για να φτιάξουμε τον κορμό του δέντρου. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και σε σχήμα τριγώνου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το συνολικό ύψος του τριγώνου πρέπει να είναι μικρότερο από το ταψί σας. Στο κάτω μέρος θα μπουν και 4 περίπου δάκτυλα μήκος ο κορμός.
Απλώνουμε πάνω σε όλο το τρίγωνο τη γέμιση.
Ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο το ζυμάρι του κορμού και απλώνουμε και εκεί γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό από την μεγάλη πλευρά και κόβουμε κάθετα στη μέση. Τυλίγουμε σε κοτσίδα τα δυο κομμάτια και τοποθετούμε τον κορμό στο 1/3 της πλευράς του τριγώνου.
Διπλώνουμε στα δυο το τρίγωνο ενώνοντας τις άκρες.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε κάθετες γραμμές για να σχηματίσουμε τα κλαδιά.
Κάθε «κλαδί» το στριφογυρνάμε δύο με τρεις φορές.
Σκεπάζουμε το δέντρο με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε το στήσιμο του δέντρου να γίνει πάνω σε λαδόκολλα με την οποία θα το μεταφέρετε στη λαμαρίνα για να μην χαλάσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 με 30 λεπτά.
Αφήνουμε το δέντρο να κρυώσει καλά. Αν δεν ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα, χρησιμοποιήστε μία σπάτουλα, γύρω - γύρω και θα βγει μια χαρά. Αναμειγνύουμε την άχνη με το νερό και σχηματίζουμε μια πηχτή πάστα με την οποία περιχύνουμε το δέντρο.
Προαιρετικά στολίζουμε με αποξηραμένα φρούτα όπως γκότζι μπέρις, αποξηραμένες φράουλες ή ό,τι άλλο θέλουμε.
|
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ; | |||
|
|