![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ |
Τι θα χρειαστούμε:
370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. φρέσκο γάλα (πλήρες)
1 αυγό (L-XL)
60 γρ. βούτυρο
30 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
25 γρ. μαγιά νωπή
20 γρ. ρακί / τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (ή κάποιο αρωματικό λικέρ πορτοκάλι)
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση σοκολάτας
130 γρ. κουβερτούρα
120 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. μέλι
40 γρ. βούτυρο (τύπου βιτάμ)
Πως το κάνουμε:
Πείτε ΟΧΙ στα κατεψυγμένα ντόνατς της αγοράς και στις συνταγές με σκόνη γάλα και σκόνη αυγό. Κάντε τα πιο φρέσκα και επαγγελματικά ντόνατς στην κουζίνα του σπιτιού σας.
Αφήνουμε το γάλα να πάρει θερμοκρασία δωματίου ή το ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 200 γραμμάρια γάλα, 1 αυγό, 30 γραμμάρια ζάχαρη, 25 γραμμάρια μαγιά και 60 γραμμάρια βούτυρο.
Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε 370 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 20 γραμμάρια ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Γυρνάμε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
Στον πάγκο απλώνουμε με πλάστη τη ζύμη σε πάχος ενός δάκτυλου (2 με 2,5 εκατοστά) και με ένα ποτήρι (ή κουπάτ) κόβουμε ντονατς χωρίς τρύπα.
Αν θέλουμε να κάνουμε με τρύπα πρέπει να πάρουμε ένα μεγάλο ποτήρι για το γύρω - γύρω και ένα σφηνάκι για την τρύπα στη μέση. Το ζυμάρι που βγαίνει από τη μέση το ζυμώνουμε ξανά για να βγάλουμε κι άλλα ντόντατς.
Τα βάζουμε σε ένα δίσκο, σε απόσταση το ένα από το άλλο επειδή θα φουσκώσουν, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 20 με 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Μετά τα κάνουμε είτε ψητά (μπλιαχ) είτε τηγανιτά (σλουρπ).
Τα τηγανίζουμε σε φριτέζα στους 170 βαθμούς Κελσίου ή σε κατσαρόλα με σπορέλαιο. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε μέσα στο καυτό λάδι για να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές.
Τα βγάζουμε και τα αποθέτουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε 120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 40 γραμμάρια μέλι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Μόλις πάει να βράσει το βγάζουμε από τη φωτιά.
Στο διπλανό μάτι λιώνουμε την 130 γραμμάρια κουβερτούρα σε μπεν-μαρί.
Προσθέτουμε πρώτα τη μισή κρέμα στη σοκολάτα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα.
Προσθέτουμε και 40 γραμμάρια λυωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε με το ανακάτεμα.
Το βάζουμε σε ένα κορνέ για να γεμίσουμε τα ντόνατς. Με τη μύτη του κορνέ κάνουμε μια τρύπα στο πλάι και βάζουμε τη γέμιση.
Για γέμιση μαρμελάδας, βράζουμε τη μαρμελάδα με νερό και μέλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να "δέσει". Μετά το βάζουμε στο κορνέ.
|
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!