![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΤέλεια συνταγή για τους αλλεργικούς στη γλουτένη |
Τι θα χρειαστούμε: 260 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη 250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 200 γρ. σοκολάτα με κακάο πάνω από 60% 100 γρ. γάλα πλήρες 200 γρ.πραλίνα φουντουκιού 3 αυγά (M/L) 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και 1 κοφτό κ.σ. μαγειρική σόδα. 1 πρέζα αλάτι Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Πως το κάνουμε: Αφήνουμε όλα τα υλικά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε 250 γραμμάρια βούτυρο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και 200 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού (τύπου μερέντα) ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Βάζουμε 3 αυγά στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι χωρίς γλουτένη το μπέικιν πάουντερ, μια πρέζα αλάτι και το γάλα. Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας/βουτύρου. Χτυπάμε για 2 λεπτά. Βουτυρώνουμε / αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα στο μίγμα. Ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά ή στον κανονικό φούρνο (πάνω/κάτω) στους 180°C για 25 με 30 λεπτά. Αν δεν επιθυμείτε ούτε το ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟΥ γλουτένης που έχει το μπέικιν πάουντερ μπορείτε αντί για μπέικιν πάουντερ να βάλετε 5 αυγά - αντί για 3 και να μη βάλετε γάλα. Βέβαια έτσι έχουμε περισσότερο ένα σουφλέ παρά κέικ.
|
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!