![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΠΩΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ |
Τι θα χρειαστούμε: 150 γρ. κουβερτούρα (με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό κακάο γίνεται) 130 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 120 γρ. βούτυρο (η γιαγιά έβαζε βιτάμ) 40 γρ. αλεύρι (φαρίνα) 30 γρ. αμύγδαλα 20 γρ. κρέμα γάλακτος 2 κρόκοι αυγού 4 ασπράδια αυγού 1 σφηνάκι κονιάκ (η γιαγιά έβαζε μεταξά) Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 χυμό πορτοκάλι
Πως το κάνουμε: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χτυπάμε 30 γραμμάρια αμύγδαλα στο μούλτι για να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε 2 κρόκους αυγού, με 70 γραμμάρια ζάχαρη, 1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπωλ βάζουμε 150 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και 120 γραμμάρια βούτυρο. Τα λιώνουμε (π.χ. στον φούρνο μικροκυμμάτων) και τα ρίχνουμε σιγά - σιγά στο μίξερ με το προηγούμενο μίγμα. Προσθέτουμε 1 σφηνάκι κονιάκ, 40 γραμμάρια αλεύρι και τα αμύγδαλα που τρίψαμε στο μούλτι. Σε άλλο μπωλ με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε 4 ασπράδια αυγού με 60 γραμμάρια ζάχαρη (= το κάνουμε μαρέγκα). Βάζουμε το μίξερ που έχουμε τη σοκολάτα στην πιο αργή ταχύτητα και προσθέτουμε τη μαρέγκα. Βάζουμε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα. Βάζουμε στον φούρνο ένα βαθύ ταψί και του ρίχνουμε νερό. Μέσα τοποθετούμε τη φόρμα με το κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν το επιθυμούμε γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου. |
Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!